Bengkel Pengurusan Stress

Tarikh : 4 Mac 2017

Anjuran: Jabatan Sains dan Jabatan Sastera Ikhtisas, Kolej Matrikulasi Pahang

Jabatan Sains dan Jabatan Sastera Ikhtisas Kolej Matrikulasi Pahang telah menganjurkan Bengkel Pengurusan Stress pada 4 Mac 2017 bertempat di Dewan Kuliah Besar 1. Seramai 140 orang pensyarah telah menyertai bengkel ini yang dikendalikan oleh dua orang pensyarah daripada Institut Aminuddin Baki (IAB) iaitu Encik Mohd Dawi bin Ithnin dan Dr. Akma Abd Hamid.Matlamat utama bengkel ini diadakan adalah untuk menambahkan pengetahuan para peserta untuk mengurus tekanan diri dengan lebih berkesan selain mewujudkan persekitaran yang lebih positif di tempat kerja dan memperkasakan  keperibadian peserta. Melalui bengkel ini juga peserta dapat mengenal pasti tahap stres mereka melalui ujian DASS (Depression, Anxiety & Stress) yang dijalankan. Justeru, input daripada bengkel ini sedikit sebanyak dapat mengubah cara pemikiran dan tingkah laku peserta ke arah yang lebih positif di mana secara tidak langsung dapat meningkatkan prestasi kerja pensyarah Jabatan Sains dan Jabatan Sastera Ikhtisas Kolej Matrikulasi Pahang.

Aktiviti Yang Dijalankan

Majlis Jamuan Jalinan Budaya 2024 KMPh